Yogatherapie

Wat is Yogatherapie?

Yoga therapie is de professionele toepassing van de principes en oefeningen van yoga om gezondheid en welzijn te bevorderen binnen een therapeutische relatie waar persoonlijke diagnostiek, het stellen van doelen, bevorderen van een gezonde leefstijl en de beoefening van yoga deel van uitmaken voor individuen of kleine groepjes.

Officiële definitie van de IAYT

Yogatherapie is er niet alleen voor mensen met klachten, maar voor iedereen die op een systematische manier zelfonderzoek, transformatie en zelfrealisatie wil ontwikkelen. Beweging door middel van yoga oefeningen is daar een onderdeel van, naast concentratie, meditatie, ademhaling, pranayama, en zelfdiscipline. Als yogatherapeut help ik je om te worden wie je werkelijk bent – fysiek, persoonlijk, sociaal en spiritueel. 

Wat gebeurt er bij yoga in je lijf en gevoel? In de yogatherapie groepslessen houden we de meeste houdingen 2-5 minuten aan. Door langer in een houding te blijven bewerkstellig je een verandering in de gel-sol balans van het fascia. Fascia bestaat uit die weefsels in het lichaam die vroeger bindweefsel genoemd werden. In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht is bindweefsel geen overbodige vulling dat om spieren en organen heen ligt, maar een essentiële structuur die vorm en functie van het lichaam bepaalt. Chronische pijn blijkt in de meeste gevallen te ontstaan door problemen in het fascia. Daarnaast blijkt fascia extreem gevoelig te zijn voor emotionele stress en heeft het de neiging om spanningen op te slaan en die vervolgens weken, maanden, zelfs jaren vast te houden. Door functionele yin yoga en yogatherapie breng je weer ontspanning in het fascia en daarmee balans tussen je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Je komt bij jezelf en er ontstaat ruimte om meer te zijn wie je echt bent.

Yoga Nidra is een krachtige en gemakkelijke manier om de verbinding met het Zelf te herstellen. Het Zelf is iets dat dieper ligt dan je gedachten, je gevoelens en de signalen van je lichaam. Door de connectie met je ware zelf herstel je je gezondheid, innerlijke vrede en een gevoel van stralende vitaliteit dat veel meer is dan de afwezigheid van ziekte.
Yoga Nidra is een gemakkelijke manier om te mediteren. Je kunt het niet verkeerd doen. Het is een op slaap gebaseerde meditatie waarin ademhaling, bodyscan en aandachtstechnieken vaste onderdelen zijn. Deze technieken helpen je om een staat van bewustzijn te betreden die lijkt op slaap en waarin identificatie met gedachten, onverwerkte emoties en lichamelijke klachten spontaan worden opgelost en losgelaten.

Bij Libra Yoga geven we yogatherapie, individueel of in kleine groepen van maximaal 7 personen, aan jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en/of lichamelijke klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chronische (pijn)klachten door fibromyalgie, lage rugpijn, burnout en overgangsklachten, maar ook ademhalingsstoornissen als hyperventilatie. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest, dus goed leren ademhalen is de sleutel tot meer innerlijke rust. Psychische klachten die goed reageren op yogatherapie zijn o.a. depressie, angst- en paniekstoornissen, maar ook mensen die moeite hebben om zich te ontspannen hebben er veel baat bij.

Als psycholoog en yogatherapeut zorg ik er niet alleen voor dat de yoga oefeningen aansluiten bij wat jij nodig hebt, maar ook dat het veilig is in de groep. Door zelf-compassie leer je compassie te hebben met anderen en naar anderen te luisteren zonder over hen te oordelen.

Tijdens de Backpath Stress Relief les maakt Jaap gebruik van een blauwe schuimrubberen strip – de Backpath – ter ondersteuning van de rug of schouders in een liggende houding. De Backpath kan helpen met het herstel van de natuurlijke houding van rug, nek en schouders. De les met de Backpath is een aanrader voor mensen met schouder en rugklachten, voor beginners maar ook voor de iets verder gevorderden die hun Yoga verder willen verdiepen.

Stress Relief. Word je bewust van wat er gebeurt in je lijf en wat voor jou de optimale hoeveelheid stress is om gezond en mobiel te zijn. Te weinig stress leidt tot atrofie, maar teveel stress juist tot degeneratie. We gebruiken de houdingen om te ontdekken welke hoeveelheid stress voor jou precies genoeg is, niet teveel en niet te weinig.
Een heerlijke les voor mensen met klachten door chronische stress, of gewoon omdat je er behoefte aan hebt om meer in contact te komen met wie je werkelijk bent en wat je echt nodig hebt.

Restorative Yoga. Restorative Yoga betekent letterlijk: herstellende yoga of vernieuwende yoga. Hiermee spreek je het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan. Dit kan zeer welkom zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft. Tijdens restorative yoga wil je volledig ontspannen. Hiervoor gebruik je zoveel mogelijk hulpmiddelen als kussens en blokken voor ondersteuning in de houding die je uitvoert. De hulpmiddelen helpen je in de houding in plaats van dat jij in de houding komt. Volledige overgave in ontspanning tijdens de houdingen om op deze manier spanning los te laten. Restorative yoga is een reset voor je hele systeem en brengt het in balans. Restorative yoga klinkt dus heel passief en dat is het ook, maar daarmee zo belangrijk! Het helpt je dieper te ontspannen en je lichaam weer te laten herstellen, maar ook de geest te ontspannen in onze non-stop wereld.

Als we weer een innerlijke connectie beginnen te voelen met de behoeften van ons lichaam, dan ontstaat een gloednieuw vermogen om op een warme manier van het zelf te gaan houden. We ervaren een nieuwe mate van echtheid in de zorg voor onszelf, waardoor onze aandacht wordt gericht op onze gezondheid, ons dieet, onze energie en de manier waarop we onze tijd indelen. Deze verbeterde zorg voor het zelf komt op spontane en natuurlijke wijze tot stand, niet omdat het ‘moet’. Wij zijn in staat om een onmiddellijk en intrinsiek plezier te ervaren aan zelfzorg. – Stephen Cope, Yoga and the Quest for the True Self

Alle Yogatherapie groepslessen zijn inbegrepen in iedere abonnementsvorm van Libra Yoga en Yogatherapie.