Yoga

Hatha Yoga op maat. Heb jij altijd al willen weten hoe jij een yoga houding op de beste manier voor jouw lichaam uitvoert? Dan is deze les iets voor jou, of je nu beginnend of gevorderd bent. Yoga houdingen zijn met een doel ontwikkeld, maar ieders lichaam is anders, ieders anatomie is anders en elke dag kan ons lichaam anders aanvoelen. Je leert om je aandacht terug in je lichaam te brengen en op zoek te gaan naar wat je nu eigenlijk voelt. Zo vergroot je je lichaamsbewustzijn. In deze les gebruiken we props om de houdingen aan jouw lichaam aan te passen en niet andersom.

In Yoga Core Power begin je met een serie Zonnegroeten en variaties daarop. Dit wordt gevolgd door het veilig trainen van de grote spiergroepen en het soepel maken van heupen, onderrug, buikspieren en schouders. Met name sporters kunnen veel baat hebben bij deze vorm van yoga. De les wordt afgesloten met het strekken van spieren en een eindontspanning. Let op! Deze les kan als tamelijk intensief worden ervaren. Je zult er naast yoga ook elementen uit Pilates en fitness in herkennen.

Yoga Nidra is een krachtige en gemakkelijke manier om de verbinding met het Zelf te herstellen. Het Zelf is iets dat dieper ligt dan je gedachten, je gevoelens en de signalen van je lichaam. Door de connectie met je ware zelf herstel je je gezondheid, innerlijke vrede en een gevoel van stralende vitaliteit dat veel meer is dan de afwezigheid van ziekte. Yoga Nidra is een gemakkelijke manier om te mediteren. Je kunt het niet verkeerd doen. Het is een op slaap gebaseerde meditatie waarin ademhaling, bodyscan en aandachtstechnieken vaste onderdelen zijn. Deze technieken helpen je om een staat van bewustzijn te betreden die lijkt op slaap en waarin identificatie met gedachten, onverwerkte emoties en lichamelijke klachten spontaan worden opgelost en losgelaten.

Sensitieve Yoga. Het doel van Sensitieve Yoga is dat je leert je lichaamsbewustzijn te vergroten, zodat je gaat opmerken wat er in je lichaam gebeurt. Hierdoor leer je spanning loslaten, angst verminderen en kun je het geleerde toepassen in je leven. Ik nodig je bij iedere houding uit om zelf de keuze te maken mee te doen, iets aan te passen, te stoppen of te aanschouwen. De bewegingen en oefeningen zijn veilig en zacht. Ze hebben als doel om in beweging te komen, te mogen voelen en te kunnen reageren op datgene wat zich aandient.

Tijdens Tao Yoga breng je je gezondheid en energie in balans door Chi te laten stromen. Chi is de alles doordringende energie die overal aanwezig is. Recent onderzoek brengt de stroming van vocht in het fascia in verband met de manier waarop Chi stroomt door de meridianen. Afhankelijk van de seizoenen besteden we op een thematische manier aandacht aan de werking van de meridiaanstromen in je lichaam. Zo word je iedere les iets meer bewust van wat jij nodig hebt om mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel gezond te zijn. Tao Yoga is geworteld in het 8-voudige pad van yoga, zodat in iedere les aandacht is voor yogafilosofie, zelfinzicht, yogahoudingen, aandacht- en ademhalingsoefeningen en meditatie. Een heerlijke les voor iedereen die zowel lichamelijk als geestelijk gezond wil worden en blijven. We sluiten de les af met een kop yogithee. Neem alsjeblieft je eigen beker mee in verband met de Covid19 maatregelen.

Stress Relief – Word je bewust van wat er gebeurt in je lijf en wat voor jou de optimale hoeveelheid stress is om gezond en mobiel te zijn. Te weinig stress leidt tot atrofie, maar teveel stress juist tot degeneratie. We gebruiken de houdingen om te ontdekken welke hoeveelheid stress voor jou precies genoeg is, niet teveel en niet te weinig.
Een heerlijke les voor mensen met klachten door chronische stress, of gewoon omdat je er behoefte aan hebt om meer in contact te komen met wie je werkelijk bent en wat je echt nodig hebt.

Yin met een beetje Yang. Yin is het vrouwelijke, het zachte, de maan. Yang is het mannelijke, het krachtige, de zon. Deze les is opgebouwd uit zachte yin yogahoudingen met hier en daar wat beweging of krachtige houdingen. Soms helpt het eerst aan te spannen om zo te voelen wat je allemaal kunt ontspannen.

Yin Yoga met een lange meditatie. Na een aantal yin yogahoudingen mag je op de mat komen liggen voor een geleide meditatie. Een les dus vol ontspanning.

Yin Yoga – Your Inner Nature. Luisteren naar de signalen van je lichaam en deze met een nieuwsgierige blik observeren. Je lichaam heeft je een hoop te vertellen, alleen luisteren wij er vaak niet naar. De boodschap van ons lichaam wordt overstemd door onze drukke levens, onze verplichtingen en onze constante doe-modus. Yin yoga nodigt je uit om eens naar de zijn-modus te komen. Een rustige vorm van yoga waarbij je ruimte creëert in je lichaam. Rust in de kop en waarbij je lekkerder in je vel komt te zitten. Oja, nog een belangrijk detail: je hoeft er niet lenig voor te zijn! Ik nodig iedereen uit om aan het begin van de les het ego buiten de deur te laten. Alleen maar zijn, voelen en je eigen grenzen ontdekken in jouw lichaam. Hoe meer je loslaat hoe leniger je uiteindelijk zult worden.

Restorative Yoga. Letterlijk: herstellende yoga of vernieuwende yoga.
Hiermee spreek je het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan. Dit kan zeer welkom zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft. Tijdens restorative yoga wil je volledig ontspannen. Hiervoor gebruik je zoveel mogelijk hulpmiddelen als kussens en blokken voor ondersteuning in de houding die je uitvoert. De hulpmiddelen helpen je in de houding in plaats van dat jij in de houding komt. Volledige overgave in ontspanning tijdens de houdingen om op deze manier spanning los te laten. Restorative yoga is een reset voor je hele systeem en brengt het in balans. Restorative yoga klinkt dus heel passief en dat is het ook, maar daarmee zo belangrijk! Het helpt je dieper te ontspannen en je lichaam weer te laten herstellen, maar ook de geest te ontspannen in onze non-stop wereld.

Als we weer een innerlijke connectie beginnen te voelen met de behoeften van ons lichaam, dan ontstaat een gloednieuw vermogen om op een warme manier van het zelf te gaan houden. We ervaren een nieuwe mate van echtheid in de zorg voor onszelf, waardoor onze aandacht wordt gericht op onze gezondheid, ons dieet, onze energie en de manier waarop we onze tijd indelen. Deze verbeterde zorg voor het zelf komt op spontane en natuurlijke wijze tot stand, niet omdat het ‘moet’. Wij zijn in staat om een onmiddellijk en intrinsiek plezier te ervaren aan zelfzorg. – Stephen Cope, Yoga and the Quest for the True Self

Alle Yogalessen en Yogatherapie groepslessen zijn inbegrepen in iedere abonnementsvorm.