Privé sessies

Privé yogatherapie bij fysieke en/of lichamelijke klachten. Voel je je niet prettig in een groep, of verken je het liefst eerst samen met mij je klachten voordat je meedoet in een groep, dan ben je van harte welkom voor één of meerdere privésessies.

Privé yogatherapie bij traumaverwerking en andere psychische en/of lichamelijke klachten. Door trauma raak je in een permanente staat van verhoogde alertheid op gevaar. Je hersenen sturen voortdurend signalen naar je lichaam om te vechten, te vluchten of te verstijven. Je kunt niet langer vertrouwen op de juistheid van je waarnemingen. Verschillende delen van de traumatische ervaring worden in verschillende compartimenten in jezelf opgeslagen, waardoor er gemakkelijk verkeerde associaties kunnen ontstaan. Zo kun je rationeel weten dat het onzin is dat jij schuld draagt aan mishandeling of misbruik, maar emotioneel kun je ervan overtuigd zijn dat je het zelf hebt veroorzaakt. Eén van de manieren waarop de herinnering aan machteloosheid wordt bewaard, is als spierspanning of een gevoel van desintegratie in de getroffen lichaamsdelen: hoofd, rug en ledematen bij slachtoffers van een ongeluk, vagina en anus bij slachtoffers van seksueel misbruik. Het leven van veel getraumatiseerde mensen draait uiteindelijk om het zich verweren tegen en neutraliseren van ongewilde zintuiglijke ervaringen. De meeste getraumatiseerde mensen zijn experts geworden in zelfverdoving. Soms hebben ze ernstig overgewicht, lijden aan anorexia of zijn verslaafd aan sporten of hun werk. Als mensen altijd boos of angstig zijn (of door zelfverdoving deze emoties in zichzelf onderdrukken), leidt hun voortdurende spierspanning uiteindelijk tot spasmen, rugklachten, migraine, fibromyalgie en andere vormen van chronische pijn met een lange zoektocht langs verschillende therapeuten en medicijnen tot gevolg. Hun diagnose bepaalt vervolgens hoe zij de werkelijkheid ervaren, zonder dat de symptomen ooit begrepen worden als een uiting van hun poging om met trauma om te gaan. Yoga kan dan helpen om je weer veilig te gaan voelen in je eigen lichaam en stap voor stap de spanning in jezelf te verminderen. Je hartritmevariabiliteit verbetert (de HRV is een biologische graadmeter voor de balans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel). Je hervindt je innerlijke balans, je wordt weer gezond en je gaat weer voelen dat je leeft! Omdat dit een heel persoonlijk proces is, geef ik yogatherapie bij trauma alleen in privé sessies. Meestal is dit een onderdeel van een groter therapietraject in mijn psychologiepraktijk Libra Coaching en Counseling.

Bij Assisted Yin breng ik je lichaam in een Yin Yoga houding, terwijl jij ontspannen blijft liggen. Zo worden diepere lagen in het fascia bereikt en kom je in een diepere staat van ontspanning dan mogelijk is in je eigen beoefening van Yin Yoga. Assisted Yin is geschikt voor iedereen, maar vooral voor mensen met chronische pijn en beperkte mobiliteit.

In een iRest Co-Meditatie begeleidt ik je één-op-één in een ontdekkingstocht naar de diepere lagen van je wezen. Door woorden te geven aan fysieke sensaties, de boodschap van emoties te begrijpen, de kernovertuigingen te ontdekken die bepalen hoe jij jezelf en de wereld ziet, ontdek je wie je bent en wat de juiste actie is op dit moment. iRest Co-Meditatie is bewezen effectief bij trauma, het verbeteren van slaap, verminderen van angst en depressie, verminderen van chronische pijn en het veranderen van zelfdestructieve denk- en gedragspatronen.

Als we weer een innerlijke connectie beginnen te voelen met de behoeften van ons lichaam, dan ontstaat een gloednieuw vermogen om op een warme manier van het zelf te gaan houden. We ervaren een nieuwe mate van echtheid in de zorg voor onszelf, waardoor onze aandacht wordt gericht op onze gezondheid, ons dieet, onze energie en de manier waarop we onze tijd indelen. Deze verbeterde zorg voor het zelf komt op spontane en natuurlijke wijze tot stand, niet omdat het ‘moet’. Wij zijn in staat om een onmiddellijk en intrinsiek plezier te ervaren aan zelfzorg.

– Stephen Cope, Yoga and the Quest for the True Self.

Privé therapie wordt (deels) vergoed uit de aanvullende verzekering. Neem contact op met Marlene voor een gratis kennismakingsgesprek via marlene@libra-coaching.nl of vul hier het contactformulier in.